Pickbox NOW donosi ekskluzivne europske filmove

svježe sa svjetskih festivala

Objavljeno: 20. listopada 2022.

Pickbox NOW donosi ekskluzivne europske filmove – svježe sa svjetskih festivala

  • Kroz projekt Streaming Europe, Pickbox NOW predstavlja nove europske filmove u suradnji s francuskim, njemačkim i belgijskim streaming servisima
  • Litvanski film Runner prvi je film u kolekciji

Domaći streaming servis Pickbox NOW udružio je snage s europskim streaming servisima i pokrenuo pojekt Streaming Europe. Partneri u projektu su francuski LMC, belgijski i luksemburški UniversCine i njemački Sooner, a zajedničkim snagama će dovoditi najbolje europske filmove u svoje zemlje. Riječ je 24 europska filma, dosad prikazana samo na festivalima, a tijekom projekta će se prikazati u ukupno 14 europskih zemalja.

Prvi film koji stiže je litvanski film U Trku (Runner), koji će na Pickbox NOW biti dostupan od 24. listopada.

 

Runner – latvijski film o jednoj drugačijoj ljubavi

Od redatelja Andriusa Blaževičiusa, dolazi predivan latvijski dramski film o jednoj drugačijoj ljubavi. U fokusu priče je Maria Žygimantė Elena Jakštaitė, trkačica, čiji je dečko Vytas (Marius Repšys) naizgled nestao nakon što je doživio psihički slom. Ona izlazi na ulice Vilniusa, trčeći od mjesta do mjesta pokušavajući ga pronaći, a pritom se koristi i društvenim mrežama i prijateljima. Postaje sve više izbezumljena brinući se što bi mogao sam sebi učiniti. Maria se mora suočiti s granicama svoje ljubavi prema Vytasu i koliko se mora žrtvovati za njega.

Vytas i Maria naizgled su daleko od definicije “sretnog para”, a oboje se očito suočavaju s mnoštvom problema. Koliko im Marijina opsesivna jurnjava za njim – usprkos njezinim tobožnjim plemenitim namjerama – šteti? U kojem trenutku ljubav postaje štetna? Iako su te predodžbe filtrirane kroz iskustva protagonista, jasno je da ih Blaževičius primjenjuje na društvo u cjelini.

Poseban, magičan i empatičan film

Potraga za ljubavlju poprima doslovno — i vrlo fizičko — značenje tijekom 24 bezbrižna sata u ovoj dinamičnoj, ali dubokoj magičnoj i empatičnoj drami.

Ono što ovaj film čini zaista posebnim zasigurno je mlada glumica Jakštaitė u glavnoj ulozi. Ona je žilava i tvrda, te se ne boji dodati nijansu nesimpatičnosti svom liku. Ona je i ranjiva, a u njoj postoji stalna nervozna energija, no uspijeva je dovoljno obuzdati da nikada ne postane pretjerana ili upadljiva.

Film se bavi mnogim pitanjima, uključujući i mentalno zdravlje te sveprisutnost društvenih medija, a samim time postaje opojna mješavina misli, ideja i filozofskih razmišljanja.

Ekskluzivnu premijeru latvijskog filma U trku (Runner) gledajte samo na Pickbox NOW od 24. listopada!