O.J.: Stvoreno u Americi

TV PREMIJERA OD 17.1.

Objavljeno: 10. siječnja 2022.

Oscarom nagrađena dokumentarna serija O.J.: Stvoreno u Americi (O.J. Made in America) premijerno stiže na Pickbox TV kanal od 17. siječnja. Radi se o popularnoj američkoj dokumentarnoj mini-seriji od 5 epizoda koja je osvojila Oscara 2017. godine. 

O ČEMU SE RADI? 

Ova doku mini-serija istražuje rasu i popularnost kroz život O. J.-a Simpsona. Tematira se Simpsonov život od njegove  karijere u američkom nogometu i popularnosti u američkoj kulturi, do suđenja za obojstva svoje žene Nicole Brown Simpson i Ronalda Lylea Goldmana za koje je oslobođen, te suđenja za pljačku u Las Vegasu 13 godina poslije, zbog koje je osuđen i zatvoren. 

REMEK-DJELO NOVINARSTVA I KINEMATOGRAFIJE 

Redatelj Ezra Edelman rekao je kako je želio ispričati dublju priču o rasi u Americi, o gradu Los Angelesu, odnosu između crnaca i policije, kroz prizmu života O.J.-a Simpsona. 

Kritičari su opisali ovu doku-seriju kao remek-djelo istraživačkog novinarstva i kinematografije koje postavlja priču u širi kontekst kraja 20. stoljeća. Duboko ljudska, dojmljiva, perceptivna i empatična, jednostavno ćete poželjeti da ova serija nikad ne završi. 

OSCAR ZA NAJBOLJI DOKUMENTARAC 

Nakon izvrsnih kritika, O.J.: Stvoreno u Americi osvojio je nagradu Oscar za najbolji dokumentarac. Ovo je najduži dokumentarac koji je osvojio najprestižniju filmsku nagradu, te je postao i posljednji dokumentarac koji uopće može osvojiti Oscara. Naime, godinu dana poslije promijenjena su pravila za Oscar nominacije te mini-serije više nemaju mogućnost nominacije u kategoriji dokumentaraca. 

Provokativnu, inteligentnu i temeljitu doku-seriju o životu O.J.-a Simpsona gledajte od sada i na Pickbox TV!