Inspektor Rebus

TV PREMIJERA OD 10.1.

Objavljeno: 3. siječnja 2022.

Britanska detektivska dramska serija Inspektor Rebus (Rebus) na Pickbox TV kanal  kanal stiže nam premijerno od 10. siječnja. Temeljene na romanima Inspektor Rebus škotskog autora Iana Rankina, dolaze nam četiri sezone nove britanske serije koju ćemo emitirati od ponedjeljka do petka u večernjem terminu prije serije “Poirot”.

Glavni glumac u prvoj sezoni je nagrađivani glumac John Hannah, koji je za nagradu BAFTA bio nominiran za ulogu u filmu Četiri vjenčanja i sprovod (Four Weddings and a Funeral). Osim popularnog filma, poznat je i ulogama u serijama Žrtva (The Victim), te seriji Agenti SHIELD-a (Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.)

U ostalim trima sezonama ulogu Rebusa preuzima Ken Stott, najpoznatiji po ulozi patuljka Balina u Hobit trilogiji.

Zlokobne četvrti Edinburgha

Detektiv John Rebus teški je pijanac, zapušten je i ženskar kojemu je posao cijeli život. On je najstariji i najiskusniji detektiv u svojoj postaji. Ima tajanstvenu prošlost o kojoj njegova partnerica Siobhan Clarke (Claire Price) povremeno saznaje na temelju njegovih raznih komentara.

Clarke je mlada žena koja želi uspjeti, ali osim posla, ona i nema neki život. Osjeća da joj spajanje s Rebusom ugrožava karijeru zbog njegovih neortodoksnih metoda, ali također je njime fascinirana te je iznimno odana.

Rebusova je šefica glavna nadzornica Templer (Jennifer Black), žena koja je bila jedna od Rebusovih ljubavnica u dalekoj prošlosti. Njihova je veza sada takva da jedva toleriraju jedno drugo.

Mjesto je radnje Edinburgh, a istrage detektiva Johna Rebusa vode ga kroz edinburške drevne ljepote, ali i u njegove zlokobnije četvrti.

John Hannah kao Rebus

U prvoj sezoni gledamo fantastičnog glumca Johna Hannu (Žrtva, Four Weddings and a Funeral, Agents of SHIELD) kao detektiva Rebusa. Hannah je, uz tumačenje glavnog lika, izvršni producent prve sezone, a njegova producentska kuća koproducirala je seriju sa STV-jem. Iako su fanovi romana istaknuli kako je John Hannah drukčije prikazao detektiva Rebusa, i publika i kritika slažu se u tome da su njegovi monolozi koji se pojavljuju tijekom epizoda fantastični, a serija se može usporediti sa skandinavskim noir serijama.

Ken Stott kao Rebus

U ostalim trima sezonama britanske detektivske serije glavnu ulogu tumači popularni glumac Ken Stott koji je najpoznatiji po ulozi patuljka Balina u Hobit trilogiji. Kritičari i publika ističu kako je njegov prikaz detektiva Rebusa vjerniji knjigama. Sa svojim dubokim glasom, grubim manirama i mrzovoljnom aurom, Stott je rođen da glumi okorjelog škotskog detektiva. Kad naiđu na osumnjičenoga za ubojstvo koji tvrdi da je vidovit, Stottova je ogorčenost toliko jasna, a da ne mora reći nijednu riječ – njegov skepticizam izlazi mu na uši pa je njegov prikaz Rebusa potpuno uvjerljiv.