Kondor: 5 razloga za gledanje opake špijunske triler-serije

Premijera kompletne druge sezone na Pickbox NOW 1. lipnja

Špijunski trileri ne izlaze iz mode. Pogotovo oni koji su pisani u periodu hladnog rata te kao takvi obilježeni geopolitičkim napetostima koje su dugo tresle planet. Kondor (Condor) je upravo takav špijunski triler koji je 1974. godine, pod naslovom Six Days of the Condor, napisao James Grady, a koji je 2014. napisao i nastavak.

Priča je dobila i svoju serijsku formu – Kondor  tako, na briljantan način, kombinira i adaptira i jedno i drugo Gradyjevo djelo u suvremenom ruhu. Ljubitelji žanra ovaj naslov nipošto ne bi trebali propustiti, kao što ga, zapravo, ne bi smio propustiti nitko. Stoga, secirat ćemo seriju i navesti pet razloga zbog kojih je Kondor dio obvezne serijske literature.

  1. RELEVANTNOST

Iako je literarni predložak nastao u sedamdesetima, a njegov nastavak četiri desetljeća poslije, kroz seriju se na koherentan način gradi jedna priča koja je itekako relevantna za aktualno stanje, za suvremeni društveni, politički i vojnoobavještajni kontekst. Kondor je „moderniziran“, u prvom su planu problemi koji zaokupljaju današnjicu. Osim, dakako, terorizma, tu su sustavi nadzora, obavještajne makinacije, sofisticirane tehnološke metode istraživanja, opskurni i sumnjivi alati tajnih službi, važnost informacija, kao i osobne priče onih koji su dio tog misterioznog, gigantskog sustava, a koje gotovo nikada ne upoznajemo.

  1. NAPETOST

U seriji se umrežavaju i sukobljavaju različiti elementi koji pletu turbulentnu atmosferu, nepredvidivu priču i iznimno napetu radnju čiji razvoj u određenim trenucima prelazi u svojevrsnu paranoičnu slijepu ulicu, u opaku psihološku zapetljanost glavnih likova. Pritom, bez obzira na individualno, serija ne gubi iz vida ono šire, opće. Specifičnost serije odražava se upravo u spoju, odnosno konfliktu tih dviju razina, pojedinca i sustava, što predstavlja čvor čije je raspetljavanje itekako upitno.

  1. KVALITETA I POHVALE

Naravno, ako kritičari kažu da je nešto dobro, to ne mora nužno vrijediti za svakoga. No što se ove serije tiče, u ispravnost recenzija i ocjena uvjerili smo se sami. Kondor se nalazi na visokim razinama na popularnim portalima, forumima i web-okupljalištima serijske publike. I to ne bez razloga. Uz stvari koje ovdje navodimo, dalo bi ih se izdvojiti još mnogo. Bit ćemo sažeti i objediniti ih jednom riječju: kvaliteta. I to u svim segmentima: gluma, scenarij, estetika, produkcija. Rekli bismo da je to, zasad, naslov koji je pravi hit. A kako biste pravovremeno pratili njegov razvoj, dovoljan je klik: kompletna druga sezona očekuje vas od 1. lipnja na Pickbox NOW pa ako ste slučajno u zaostatku, taman imate vremena baciti oko i progutati prvu sezonu u jednom dahu.

  1. MAX IRONS

Glumačka je postava na razini zadatka. William Hurt, Bob Balaban, Leem Lubany, Mira Sorvino, Brendan Frasier i drugi članovi postave na savršen se način uklapaju u Kondorov svijet. Njihova agilnost i uronjenost u priču, kao i sposobnost scenarista i producenata, unose dodatan i krucijalan sloj kvalitete čitavoj seriji. Među njima se posebno ističe glavni glumac, Max Irons koji tumači Joea Turnera, mladog analitičara CIA-e. U ovoj se ulozi Irons briljantno snašao, a njegove su sposobnosti i kapaciteti uvelike ojačali seriju ne samo u glumačkom nego i u narativnom smislu. Naime, teško je zamisliti neko drugo lice u glavnoj ulozi.

  1. SCENARIJ

Scenarij je, moglo bi se reći, najvažniji element svakog filma i serije, a kada je riječ o špijunskom trileru, scenarij je definitivno najvažnija komponenta ili, drugim riječima, baza svake kvalitetne špijunske priče. Kondor je u tom pogledu ostavio jako malo, pa gotovo i nikakvog prostora za kritiku. Pregledavajući epizode, imamo osjećaj kao da letimo kroz njih, dok se s druge strane gubimo u zamršenim obavještajnim labirintima, da bismo ubrzo nakon toga osjetili bliskost i opaku familijarnost individualne izolacije, straha i nestabilnosti. Jason Smilovic i Todd Katzburg su, s ostatkom ekipe, odradili fantastičan posao.

Ako još niste, pogledajte prvu sezonu koja je također cijela dostupna na Pickbox NOW, a premijera druge sezone očekuje nas 1. lipnja!