PREMIJERA

MILIJARDE

Billions 

PREMIJERA

MILIJARDE

Billions 

Dostupne sezone: 1 | 2

Žanr: Drama

Godina: 2016. -

Glume: Paul Giamatti, Damian Lewis, Maggie Siff

Producent: James Foley

CBS

Dok je u prvoj sezoni serije Milijarde (Billions) slogan glasio „Moć je univerzalna valuta“, druga sezona koja 20. veljače počinje na Pickboxu najavljena je mračnim proročanstvom – „Moćni će pasti“. Ako niste gledali Milijarde, vrijeme je da počnete jer uz ekskluzivnu premijeru druge sezone, prva sezona je u potpunosti dostupna na Pickboxu. No, idemo ispočetka.

O čemu se radi serija?

Prvi je čovjek s neograničenim financijskim sredstvima, a drugi za sebe tvrdi da nema što izgubiti. Prvi je kralj investicijskih fondova i potencijalni kriminalac, a drugi uspješni odvjetnik koji kriminalce visokog kalibra privodi pravdi. Prvi akter ove priče zove se Bobby Axelrod – karizmatik je, šarmer, zamalo je pao kao žrtva napada na njujorške blizance 11. rujna, a portretira ga uvijek sjajni Damian Lewis. Lice pravde predstavlja Chuck Rhoades, čovjek s dubokim podočnjacima, sado-mazo porocima, ne tako sjajne naravi, a stvarna osoba koja se krije iza ove uloge je zastrašujuće uvjerljivi Paul Giamatti.

Serija je inspirirana pravim osobama. Iako su odgovorni tvorci serije zanijekali direktnu povezanost sa stvarnim životom, The New York Post je otkrio kako postoji previše podudarnosti sa životom dva čovjeka. Pričamo o američkom odvjetniku Preetu Bharari i njegovoj bitki sa menadžerom i osnivačem SAC Capital-a, velike grupacije hedge fundsa. Ako vam otkrijemo tko je pobijedio u toj bitci, neće biti gušt gledati Milijarde!

Zašto je tako dobra?

Sigurno niste znali da su Milijarde oborile rekord gledanosti u SAD-u. Na dan prikazivanja prve epizode, privukle su čak tri milijuna gledatelja, a interes nije padao sve do kraja sezone. Moglo bi se reći kako Milijarde imaju odličan recept: tema serije je bezvremenska, glumci su afirmirane zvijezde, a serija je napisana s puno pažnje i ulaganja u detalje. Kako bi zaokružili brojke, otkrit ćemo kako je u konačnici prva sezona pronašla put do srca od čak 6,5 milijuna ljudi, a kritičari su je itekako ishvalili.

Drugi razlog dolazi iz ustiju šefa Showtimea, Davida Nevinsa:

„Ova serija je trojanski konj za proučavanje naših kompliciranih stavova i emocija o klasi i bogatstvu. Imamo novu klasu super bogatih ljudi i svi bi voljeli ovakvo bogatstvo, no često se zateknemo kako pričamo o nepravednosti i nejednakosti, što je dobro, što je loše.“

Što nas očekuje u drugoj sezoni?

Nakon što pogledate prvu sezonu Milijardi i nakon što se navučete na cijelu priču, sigurno će vas zanimati što vas od 20.2. čeka svakog ponedjeljka. Giamatti je obećao kako će njegov lik biti još ustrajniji u progonu Axelroda te kako se može očekivati manje brutalnosti, a više strateških poteza i intelektualnih, zakulisnih igara.

„Moj lik, a u neku ruku i sama serija, manje je Mussolini, a više Machiavelli“

Lewis je otkrio kako će njegovom liku teret postati ranjivost i krhkost, a sve sa željom da odnese pobjedu ne samo u bitki, nego i u ratu. Iako u finalu prve sezone odvjetnik Rhoades naglašava da nema što izgubiti u ovom okršaju, njegov ulog naravno nije novac i privilegiran život kao Axeov, nego obitelj i odvjetnička karijera, koja mu sa svakim sljedećim potezom klizi iz ruku.

Kako sve ne bi bila mačistička borba dvojice mužjaka, tu su i dva upečatljiva ženska lica koja u seriji možda igraju sporednu ulogu, ali u životima Axea i Chucka Rhoadesa itekako imaju glavne uloge. Radi se o Axeovoj supruzi Lari (Malin Kaerman) te Rhoadesovoj supruzi Wendy (Maggie Siff), ženama koje vuku odlučujuće poteze, trguju tajnama te vješto balansiraju između legalnog i ilegalnog svijeta.

Milijarde pokušajte shvatiti kao upute za snalaženje po Wall Streetu. Wall Street najzagonetnija je ulica, a asocijacija koju budi je hrpa muškaraca u odjelima koji viču jedni na drugi i gledaju u monitore pune brojeva i grafika. Serija zaranja dublje od toga – otkriva motivaciju za radom u ovoj atmosferi, otkriva ples po žici zakona, iskorištavanje rupa. Milijarde pokazuju kako situacija nije kriminalna samo na Wall Streetu – slične situacije se ponavljaju po drugačijim obrascima u različitim dijelovima društva i poslovanja. Možda su Milijarde naprosto upozorenje, a možda su i podloga za nešto više.

Zaronite u svijet pravih igrača već danas uz Pickbox!

ZANIMLJIVOSTI

Axelrodova kuća od 63 milijuna dolara doista postoji – pripada direktoru Loeb Enterprises-a, privatne investicijske tvrtke.

Koliko se netko zna unijeti u seriju svjedoči i činjenica kako je Damien Lewis prijavljen FBI-ju u Irskoj jer ga je netko vidio na ulici i mislio da je on pravi bankar u bijegu.

Damien Lewis se za ulogu pripremao čitajući knjige poznatih hedge fund menadžera.

Osoba po kojoj je nastao lik Axelroda, Steven Cohen, posjeduje oko 11.4 milijardi dolara.

Giamatti i Lewis su osvojili Emmy i Zlatni globus za svoje uloge u ovoj briljantnoj seriji.

GLEDAJ ODMAH